Omurga Travmaları Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Omurga Travmaları Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Travmaları

Omurga travmaları, yaşlanma, küçük travmalar veya aşırı yüklenmenin eklemlerimizde oluşturduğu boyun, sırt ve bel ağrılarının habercisi olabilir. Omurgayı oluşturan yapılar arasında yer alan eklem grubu (faset eklemi) üzerini kapatan kıkırdak, çeşitli nedenlerle zaman içerisinde özelliğini yitirebilir. Bu durum omurga travmalarına neden olabilir. Faset sendromu, gün boyu tüm ağırlığımızı taşıyarak bizi ayakta tutan omurgamızda, önlem almadığımız ve dikkat etmediğimiz zaman boyun, sırt ve bel ağrılarına neden olabilir. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen ve omurgamızın hareketli olmasını sağlayan eklemlerde faset sendromu ortaya çıkar. Faset eklemi hem omuriliğin içinde yer aldığı kanala hem de omurilikten bacaklara ve kollara doğru giden sinirlerin çıktığı kanala oldukça yakındır. Bu nedenle bu bozulmalar, söz konusu kanalların bozulmasına neden olabilir.

Omurga Kanal Daralması

Eğer ana kanalda bir daralma ortaya çıkarsa daha ağır durumlarla karşılaşılabilir. Ağır sporlar ve bu sebeple meydana gelen küçük travmaların birikimi, bel fıtığı ve disk problemlerinin ortaya çıktığı faset sendromuna neden olabilir. Bel fıtığı, nasıl belden çıkıp sinirlerin geçtiği kanalları daraltıyorsa faset sendromu da ileri yaşlarda kanallara yakınlığından dolayı fıtık gibi o kanalı daraltarak şikayetleri de beraberinde getirir. Eklemlerdeki kıkırdağın özelliklerini yitirmesi faset sendromunun en belirgin özelliği baş ağrıları olarak ortaya çıkar. Genellikle hastaların bellerini geriye alarak geriye doğru kıvırması ağrıyı artırması faset sendromunun belirgin göstergesidir.

Faset Eklem Fonksiyonları

Bel geriye doğru kıvrıldığında faset eklemi ve eklemi oluşturan iki dudak birbirine yaklaşır ve üst üste biner. Bu durum eklem ara mesafesinin daralmasına neden olur. Bel geriye alındığında yüklenme arttığı için ağrı da artar. Faset sendromunun diğer bir göstergesi de hareketsiz kalmaya bağlı tutukluluk olarak kendini gösterir. Bu durumları azaltmak için hareketliliği artırmak gerekmektedir. Hareketliliği artırmak adına hastaya egzersiz önerilebilir. Belirli aralıklarla spor yapmak tedavinin asıl yöntemidir. Özellikle pilates sayesinde omurga ve çevresindeki yapılar güçlendirilebilir. Bu travmalardan ilk aşamada genellikle ilaç tedavisi ve uygun egzersizler uygulanarak tedavi edilebilir.

Tedavi Yöntemleri

Omurga travmalarının tedavisinde, ilaç tedavisi ve egzersizlerin yanı sıra, fizik tedavi ve rehabilitasyon programları da uygulanabilir. Bu programlar, omurga çevresindeki kasları güçlendirerek ağrının azaltılmasına yardımcı olur. Cerrahi müdahale ise genellikle son çare olarak düşünülmelidir ve sadece ciddi vakalarda uygulanmalıdır.

Önleyici Önlemler

Omurga travmalarını önlemek için bazı önleyici önlemler alınabilir:

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Doğru duruş ve ergonomik oturma pozisyonlarına dikkat etmek
  • Ağır yük kaldırmaktan kaçınmak
  • Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak

Omurga sağlığınızı korumak için bu önlemleri almak, uzun vadede ciddi problemler yaşamamanız için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurga Ağrısına Ne İyi Gelir?

Omurga Ağrısına Ne İyi Gelir?

Omurga Eklemleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurga Eklemleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurga Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Omurga Anatomisi Türleri ve Özellikleri

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Omurga İltihaplanması Belirtileri ve Tedavisi

Omurga İltihaplanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kifoz Nedenleri Nelerdir?

Kifoz Nedenleri Nelerdir?