T12 Omurga Çökmesi Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

T12 Omurga Çökmesi Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

T12 Omurga Çökmesi Kırığı

T12 omurga çökmesi kırığı, omurga çökmesi sonucunda oluşan kırıkların yaklaşık %5-10'u boyun omurlarında, %70'i bel ve sırt omurlarında, kalan kısmı ise aşağı kısımlarda meydana gelir. En fazla sorun sırt ve bel omurlarının birleşim yeri olan T12 sırt omuru ile 1. bel omurudur. Bu bölge, omurganın en fazla hareketli olan kısmıdır.

Normalde bir kemiğin üzerine kaldırabileceğinden daha fazla yük bindiğinde, kemiğin kırılması kaçınılmazdır. Omurgada en fazla görülen kırık türü, omurun ön bölümünün çöktüğü çökme kırıklarıdır. Omurganın üzerine binen yükün daha şiddetli olması halinde, omurun ortası ve arkasının da kırılması söz konusu olabilir. Kırılan parçalar omurilik kanalına ilerleyerek omuriliğin zedelenmesine yol açabilir. Omurga kırıkları genellikle tek bir omurda meydana gelir. Sadece %20-30 kadar ardışık olan ya da olmayan omurlarda kırık meydana gelebilir. T12 omurga çökmesi kırığı, omurganın en hareketli bölümünde olması nedeniyle oldukça rahatsızlık veren ve acilen tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

T12 Omurga Çökmesi Kırığı Bulguları Nelerdir?

T12 omuru kırıklarının erken aşamadaki bulguları kırığın şiddetine göre farklılık gösterir. Sırt ve bel bölgesinde, boyunda ağrı ve kas spazmı en belirgin belirtilerdir. Eğer omurilik yaralanması da oluşursa, kol ve bacaklarda his kaybı, uyuşukluk, güç kaybı, abdest ve idrar kaçırma ya da yapamama gibi farklı yakınmalar gelişebilir. Geç dönemde sinir yaralanması bulunmayan hastalarda tedavinin gerektiği gibi uygulanamaması halinde, omurgada kamburluk meydana gelmesi ve dolayısıyla şiddetli ağrı çekilmesi kaçınılmaz olur. Eğer sinir yaralanması varsa, bu durumda felç ve beraberindeki sorunlar yaşanır.

T12 Omurga Çökmesi Kırığı Neden Olur?

Bu tür çökme kırıkları genellikle yüksek enerjideki travmalardan kaynaklanır. En büyük sorumlusu ise trafik kazalarıdır. Ayrıca düşme, daha çok yüksekten düşme, spor yaralanmaları ve ateşli silah yaralanması gibi etkenler de T12 omurga çökmesi kırıklarına yol açabilir. Eğer osteoporoz rahatsızlığı bulunan kişilerde bu sorun yaşanıyorsa, bu kemiklerdeki zayıflamadan kaynaklanır. Bir öksürük veya hapşırık bile buna neden olabilir. Genellikle 18-50 yaşlar arasındaki kişilerde etkili olur. Erkeklerde kadınlarla kıyaslandığında, 4 kat fazla omurga kırığı riski taşır.

T12 Omurga Çökmesi Kırığı Tanısı Nasıl Konulur?

Omurgada meydana gelen yaralanmanın ardından hemen hastaneye gidilmelidir. Ancak nakil sırasında prosedürlere uyulmalı, hasta doğru şekilde taşınmalıdır. Bunu işin uzmanları yapmalıdır. En uygun pozisyonda hasta hastaneye ulaştırılmalıdır. Acilde hastanın muayenesi yapılır ve tanı için bazı tetkikler uygulanır. Bu tetkikler arasında direkt radyografi, bilgisayarlı tomografi ve MR bulunur.

T12 Omurga Çökmesi Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide amaç, omurganın bütünlüğünün korunması, ağrının giderilmesi ve kırığın restore edilmesidir. Kırığın zamanla kamburluğa neden olmaması, ilerleyerek omuriliğe zarar vermemesi hedeflenir. Kırık nedeniyle oluşan kemik basısı ve omurilik sıkışması düzeltilmeye çalışılır. Tedavinin erken dönemde uygulanması, kısmi felcin oluştuğu hastalarda iyileşmeye yardımcı olur.

Tedavide kullanılabilecek yöntemler şunlardır:

  • Korse veya alçı tedavisi: Öncelikle kırığın iyileşmesi amacıyla doğru tespit yapılmalıdır. Korse ve alçının kullanım süresi genellikle 3 aydır.
  • Enstrümentasyon ve füzyon tedavisi: T12 omurunun tespit edilmesi ve dondurulmasıyla uygulanır.
  • Vertebroplasti: Bu tedavide lokal anesteziyle ciltte açılan kesikten girilerek, T12 omurga çökmesi kırığı geniş iğnelerle düzeltilmeye çalışılır.

Ekstra Bilgiler

Omurga kırıklarının önlenmesi için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Güvenli sürüş teknikleri ve trafik kurallarına uyulması.
  • Spor yaparken koruyucu ekipmanların kullanılması.
  • Yüksekten düşme riskinin azaltılması için güvenlik önlemlerinin alınması.
  • Osteoporozun önlenmesi veya tedavisi için düzenli kontroller ve uygun medikal tedavi.

Bu bilgiler ışığında, T12 omurga çökmesi kırığı ciddi bir sağlık sorunu olup, erken tanı ve tedavi ile komplikasyonların önlenmesi mümkündür. Herhangi bir omurga yaralanması şüphesinde hemen bir sağlık kurumuna başvurulması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fatma

30 Mayıs 2024 Perşembe

Ben 8 yıl önce trafik kazası geçirdim ve belim iki yerden kırıldı şimdi kırık bölgede çökme olduğunu söylediler .Ağrılarım çok fazla ama buna yapacakları birşey olmadığını ancak ameliyatla cokmeyi durdurabileceklrini söylediler ne yapmaliyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fatma Hanım,

Geçmiş olsun. Yaşadığınız durum gerçekten zor ve ciddi. Doktorlarınızın size ameliyat önerdiğini söylüyorsunuz, bu durumda ameliyatın risklerini ve faydalarını detaylı bir şekilde anlamak önemli. Birkaç farklı uzmana danışarak ikinci veya üçüncü görüş almak, size en doğru kararı vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca, ağrıyı yönetmek için fizyoterapi, alternatif tedaviler ve ağrı yönetim uzmanlarına başvurmayı da düşünebilirsiniz. Kendi sağlığınız için en iyi kararı vereceğinize eminim. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Tapgaç

Merhaba Fatma hanım bel kırılması sonrası meydana gelen çökme düz duruşu engellediği gibi hareket kabiliyetinizi de kısıtlamanıza sebep olur. Ameliyatla hem hareket kabiliyetinizi arttırabilir hemde ağırlarınızdan kurtulabilirsiniz. Geçmiş olsun.

soru

Hava eriş

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Bıryıl önce omurgada t7t8 de kırık oluşmuş ama birturlu sebebi arayıp duruyor doktorlar git 3 aysonragel diye git gel tam bir yıl oldu hiç bir tedavi göremedim dayanılmaz ağrılar çekiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hava eriş,

Yaşadığınız durumu anladığım kadaryla çok zor ve üzücü. Doktorların net bir sonuca varamamış olması ve tedavi konusunda ilerleme kaydedememiş olmanız moral bozucu olabilir. Size önerim, farklı bir uzman doktordan ikinci bir görüş almanız ya da omurga konusunda uzmanlaşmış bir merkezde tedavi olmanız. Dayanılmaz ağrılar yaşadığınızı ifade etmişsiniz, bu durumun üzerinde ciddi şekilde durulması gerektiğini düşünüyorum. Umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz. Geçmiş olsun.

soru

Hulya

21 Nisan 2024 Pazar

Ben 4ay cekdim halledaha cekiyom ilk dustuhumde ameliyat etmedi doktor iki ay bekletti gittim kontrole bana sadece kamburlasacan dedi baska bise demedi bende annemle sonucumu alip baska doktora gittim apar topar ameliyata aldi her an felc kalirsin dedi simdi iki ay oldu ameliyat olali allahima sukur iyiye gidiyom sunu diycem tek bi doktorla kalmayin baska doktorada gidin cunku bazilari anlamiyo tipki benimki gibi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Hulya,

Yaşadığınız zor süreç ve bu süreçte yaşadığınız belirsizlikler gerçekten çok üzücü. İlk doktorunuzun sizi doğru yönlendirmemesi ve durumunuzu ciddiye almaması büyük bir talihsizlik olmuş. Neyse ki başka bir doktora gitmeyi tercih etmişsiniz ve doğru tedaviyi almışsınız. Şimdi iyiye gidiyor olmanız çok sevindirici.

Gerçekten de sağlık konularında tek bir doktorun görüşü ile yetinmemek önemli. Farklı doktorlardan görüş alarak en doğru tedaviye ulaşmak mümkün olabilir. Yaşadığınız deneyimi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu tür paylaşımlar, benzer durumda olan diğer insanlara da yol gösterebilir.

Geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve sağlıklı günler diliyorum.

2. Cevap
cevap

Nezihe

Hangi şehirde ve hangi dr ameliyat oldunuz annemde kırık var 3 aydır yatıyo çökme var ameliyat ol diyorlar çelik kprse ile 1 ay daha gez dediler bekliyoz

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Lordoz Çıkış Nedeni

Lordoz Çıkış Nedeni

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurga Kırığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omurga Kırığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omurga Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Tutulması Tedavileri

Omurga Tutulması Tedavileri

lordoz ameliyatı

lordoz ameliyatı

Omurga Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Kifoz Nedenleri Nelerdir?

Kifoz Nedenleri Nelerdir?

Omurga Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Kaç Kemikten Oluşur?

Omurga Kaç Kemikten Oluşur?

Omurga Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurga İncinmesi Belirtileri ve Tedavisi