Çocuklarda Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Çocuklarda Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Omurga Eğriliği

Ülkemizde çocukların nüfusu gitgide artış göstermektedir. Onların sağlığı ve yaşamı son derece önemlidir. Solunum güçlüğünden depresyona kadar pek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olan omurga eğriliği, özellikle gelişme çağındaki çocukları tehdit altına almaktadır. Ülkemizde bu rahatsızlığın önlenmesi açısından çocukluk dönemindeki belirtilerin mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu tür rahatsızlıklar travma, doğumsal, gelişim bozuklukları sonrasında veya genetik olarak aileden de gelebilmektedir. Genellikle bu rahatsızlığı olan çocukların, sırtın bir bölümünde kabarıklık, kalçaların aynı seviyede durmaması gibi bulgular aile reisleri tarafından fark edilmelidir. Hafif dereceli omurga eğriliklerinde kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyebilir. Fakat ilerleyen dönemlerde geçmeyen bel ve sırt ağrıları, solunum yetmezliği, çeşitli enfeksiyonlar ve kalpte ritim bozuklukları görülebilmektedir. Çocuklarda omurga eğriliği erken zamanda teşhisi ve tedavisi önemlidir.

Belirtiler ve Teşhis

Çocuk öne eğildiğinde omurgadaki eğrilik fark edilir. Böyle çocuklar genellikle sağlıklıdır. Fakat çok ileri eğrilik durumlarında kalp, akciğer gibi iç organ baskısı ile ilgili sorunlar oluşturabilmektedir. Çocuğun gelişim süreci mutlaka takip edilmelidir. Omurga silindir yapıda olup, kıkırdak yapılarla birleşmesinden oluşur. Omurga vücudu dik tutan bir destek, omuriliği koruyan bir yapıdır. Omurganın boyun ve bel bölgesi oldukça hareketli durumdadır. Omur kemiklerinin mükemmel bir şekilde birbirine eklem ve bağlarla birleşmesinden oluşan omurga, yandan kendini belirli normal seyirde gösterir. Boyun ve bel bölgesinde içeri doğru girintili çıkıntılı durumdadır. Onun için omurganın bir bölümünün sağa veya sola doğru eğiklik yapması, bir bozukluktur. Bu bozukluğu ancak anneler ve babalar takip edebilir.

Cinsiyet Farklılıkları ve İlerleyiş

Omurga eğriliği genellikle kız çocuklarında daha fazla görülür. Ağır vakalarda eğilmeler, ergenlikte çok hızlı ilerler; omurga eğrilikleri daha sonra da ortaya çıkabilmektedir. Yetişkinlerde sırt kaslarının dengesizliği, aşırı şişmanlık, kemik erimesi gibi durumlar omurga eğriliğine neden olabilir. Çoğu zaman eşit çalışmayan kaslar, düz kaslarındaki dengesizliğe neden olur ve omurgada eğrilik başlar. Hafif omurga eğriliklerinde sadece gözlem altında tutulabilir, erişkin veya çocuk zaman içerisinde takip edilir. Kötü gidişli vakalarda ise eğrilik ve omurgada dönmenin artması ile göğüs boşluğunun zamanla çok daralır. Akciğere giden hava ise azalır. Yaş ilerledikçe ve çocuk büyüdükçe akciğerde sık sık problemler ortaya çıkar. Bu problemlerden dolayı ya korse uygulaması olur ya da ameliyat yapılması gerekmektedir.

Tedavi ve Önlemler

Yüzme, sırt kaslarını en aktif çalıştıran spordur. Çocuk yaşlarda gövdeyi şekillendiren temel yapı omurgadır. Çocuğun gelişimi sırasında, oturma eğitimi birçok aile tarafından önem verilmelidir. Özellikle okul çocuklarında, sırada veya sandalyede, oturma sırasında doğru duruş eğitimi verilmelidir. Ayrıca, çocukların ağır çantalar taşımaması, ergonomik mobilyalar kullanması ve düzenli egzersiz yapması önerilir.

Sonuç

Çocuklarda omurga eğriliğinin erken teşhisi ve tedavisi, ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık problemlerinin önüne geçebilir. Ailelerin ve eğitimcilerin bu konuda bilinçli olması, çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri açısından büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurga Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Omurga Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omurga Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omurga Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

Omurga Ameliyatı Sonrası ve Riskleri