Omurga Ağrısına Ne İyi Gelir?
11 Temmuz 2024

Omurga Ağrısına Ne İyi Gelir?

Omurga, esnek ve sağlam yapısıyla vücut dengemizi koruyan, rahat hareket etmemize imkân sağlayan bir yapıdır. Omurga, ağır yükleri kaldırmamıza ve vücudumuza sürekli destek sağlamamıza yardımcı olur. Ancak, aşırı yük ve dengesiz hareketler sonucunda zarar görebilir. Sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen, fazla yük taşındığında ya da ani ve dengesiz hareketlere karşı hassastır ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Gün içerisinde dengesiz ve bilinçsiz hareketler nedeniyle birçok kişi omurga rahatsızlıkları yaşamaktadır. İnsanların yaklaşık yüzde 80'i omurga rahatsızlıklarından şikâyet etmektedir. Omurga ağrılarına dikkat edilmelidir; ilk başlarda hafif ağrılarla başlayan omurga ağrıları, ilerleyen dönemlerde kronik ağrılara dönüşerek büyük sorunlara neden olabilir.

Omurga Ağrılarının Nedenleri:

Omurga ağrıları genellikle yanlış hareketlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Özellikle meslek hastalıklarının yüzde 30 ile yüzde 40'ı omurga ağrılarına neden olmaktadır. Ağır yük kaldırma işlerinde çalışan inşaat, nakliyecilik ve ormancılık gibi alanlarda çalışan kişilerde omurga ağrıları daha fazla görülmektedir. Aynı zamanda bütün gün masa başında oturmak zorunda kalan ve oturma şekline dikkat etmeyen kişilerde de omurga ağrıları çok sık görülmektedir. Omurga ağrısı yaşayan kişilerin sadece yüzde 6'sında kronik ağrılara rastlanmaktadır. Omurga ağrıları, insanlara yaşattığı acının yanı sıra iş gücü kaybına ve sosyal kayıplara da neden olmaktadır.

Omurga ağrısı için öncelikle alanında uzman bir doktora gidilmelidir. Böylelikle ağrının nedenleri kesin olarak öğrenilmeli ve ağrının nedenine göre tedavi yöntemi belirlenmelidir. Ani hareketlerden dolayı kas incinmelerinden kaynaklanan omurga ağrıları bazı egzersiz hareketleri ile tedavi edilebilir. Fakat ağrılar uzun süre devam ederse mutlaka tıbbi yöntemlere başvurulmalıdır. Doktora gidilerek kan tahlili ve ultrason sonuçları ile ağrının nedenleri araştırılmalı ve ona göre ilaç tedavisine başlanmalıdır. Omurga ağrıları, insanların günlük işlerini aksatmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir.

Vitamin ve Kremler:

Omurga ağrısı için özellikle B12 vitamini iyi gelmektedir. B12 vitamini, vücudun kas sistemini güçlendirmekte ve sinirler etrafında koruyucu tabakayı sağlamlaştırmaktadır. Ayrıca omurga ağrılarına kapsaisin kremi de iyi gelmektedir. Bu kremi masaj yaparak kullanırsanız o bölgedeki kasları rahatlatarak ağrıyı hafifletir. Ani ve ters hareketten dolayı yaşanan omurga ağrıları da çok yaşanmaktadır. Eğer ani hareket omurga ağrısına neden olduysa mutlaka istirahat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca masaj eğitimi almış kişilerden sırt masajı ile de takviyede bulunabilirsiniz.

Yatış ve Oturma Pozisyonları:

Kronikleşen omurga ağrıları yaşayan kişiler duruş ve yatış pozisyonlarına dikkat etmelidirler. Kronik omurga ağrısı yaşayan kişiler yüz üstü yatmaları gerekmektedir. Yüz üstü yatmaktan sıkılan kişiler ise yan yatıp bacaklarının arasına minder koyarak yatabilirler. Bu yatış biçimi sırt bölgesini rahatlatır ve sırt bölgesinde yaşanan basıncı azaltarak kişinin rahatlamasını sağlar. Günlük yaşamında sürekli oturarak çalışmak zorunda kalan kişiler de oturma biçimlerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Otururken dik pozisyonda oturmalı ve beli ve sırtı destekleyecek minderler kullanmalıdır. Ayrıca omurga ağrılarına gün içerisinde düzenli olarak yapılan tempolu yürüyüşler de iyi gelmektedir. Yürüyüşlerin yanı sıra egzersiz hareketleri de iyi gelmektedir. Bu yöntemlerin hepsi doktora danışılarak yapılmalıdır. Doktor kontrolü dışında yapılan ağrılar olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Doğal Yöntemler ve Fizik Tedavi:

Omurga ağrılarına cerrahi operasyon gerektirecek durumların dışında ilaçsız doğal yöntemler de çok sık kullanılmaktadır. Omurga ağrıları için genellikle kaplıcalar önerilmekte veya duruma göre sıcak ya da soğuk kompres ilaçsız tedavileri de önerilmektedir. Genellikle omurga ağrıları için fizik tedavileri tercih edilmektedir. Fizik tedavisi sonuçlarında hastaların birçoğu ağrılardan kurtulmakta ve eski sağlıklarına kavuşmaktadır. Omurga ağrılarına bazı bitkisel yöntemler de fayda sağlamaktadır. Omurga ağrısına iyi gelen bitkisel yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Çörek otu ve papatya karışımı
  • Tuz, sirke ve alkol kürü
  • Acı biber
  • Lahana ve bal kekik kürü
Bu bitkisel yöntemler omurga ağrılarına iyi gelmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ali döner

20 Mayıs 2024 Pazartesi

Tethered cord sendromuna bağlı omurilik eğrilmesi problemi mevcut bu konu hakkında nasıl bir yol izlemem gerekli ? Sırt korsesi çektiğim ağrıyı artırdığı için kullanamıyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ali Döner,

Tethered cord sendromuna bağlı omurilik eğrilmesi ciddi bir durum olabilir ve kişisel bir tedavi planı gerektirebilir. İlk adım olarak, bir beyin ve sinir cerrahisine başvurmanız önemlidir. Uzman doktorunuz, durumunuzu değerlendirecek ve gerekli teşhisleri koyacaktır. Bunun yanı sıra, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları da sizin için uygun egzersiz programları oluşturarak ağrılarınızı hafifletebilir. Sırt korsesi kullanımı konusunda ise doktorunuza danışarak, alternatif destek yöntemleri veya uygun korselerin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Namiye

Omurgamız esnek yapısı ile hareket etmemizi sağlayan bir organdır. Ve sağlamlığı ile de ağır yükleri kaldıramamıza yardımcı olan bir organdır. Tabiki ne kadar sağlam olsada fazla ağır yükler ve dengesizce yapılan hareketler zarar verebilir. Bu tür sorunları öncelikle alanında uzman olan bir doktora danışmamız gerekir. Böylelikle ağrıya yönelik tedavi uygulanır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

lordoz ameliyatı

lordoz ameliyatı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Fıtığı Belirtileri ve Tedavisi

L1 Omurga Kırığı Nerelerde Olur?

L1 Omurga Kırığı Nerelerde Olur?

Omurga Diskleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurga Diskleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurga Tutulması Tedavileri

Omurga Tutulması Tedavileri

Güncel

Omurga Egzersizleri ve Yöntemleri

Omurga Egzersizleri ve Yöntemleri

Güncel

Omurga Görevi Nedir?

Omurga Görevi Nedir?