Omurga Vidalama Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Omurga Vidalama Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omurga Vidalama Ameliyatı:

İnsan omurgası, 33 omur ve çok sayıda kemikten meydana gelen, çok eklemli ve sıkı bağ dokusundan oluşan bir sistemdir. Kafatasının altından başlayarak leğen kemiğine ulaşan karmaşık mekanizmalara sahiptir. Kişinin dengede durması için özel bir dizilim sistemi ile çalışan omurga, aynı zamanda içinden geçen omurilik ve buna bağlı sinirleri de koruma altına alır. Omurgada meydana gelen kırıklar, içinden geçen sinirlerin ve yakınında bulunan hayati damarların etkilenme tehlikesi sebebiyle diğer kemik kırıklarından farklı bir öneme sahiptir.

Hangi Durumlarda Vidalama Yöntemi Kullanılır?

Omurga sisteminde oluşan rahatsızlıklarda konservatif (tutucu) tedaviler uygulanır. Bu tedavilerden yarar görülememesi veya bu tedavilerin uygulanamadığı durumlarda cerrahi girişimler gerekebilir. Omurga cerrahisinde "enstürmantasyon" adı verilen vidalama yöntemi çok sık olarak kullanılmaktadır. Omurgaya vida takmak, kemiklerin birbirini taşıyamaz duruma gelmesi sonrasında bir destek olarak yapılmaktadır. Vidalama ameliyatı ile desteğini ve dengesini kaybetmiş omurgaya yeniden sağlam bir yapı kazandırmak amaçlanır. Günümüzde birçok hastalığın tedavisinde yapılmaktadır.

  • Özellikle yaşlılığa bağlı omurga şekil bozukluklarında
  • Omurilik kanalındaki baskılarda
  • Omurga tümörlerinde
  • Çocukluk çağı ve gençlik dönemi omurga eğriliklerinde
  • Omurganın bazı gelişimsel hastalıklarında
  • Travmaya bağlı kırılma ve çıkmalarda
Bu alanda her geçen gün hasta yararına olan gelişmeler ortaya çıkmaktadır. Vida teknolojisinin gelişmesine bağlı olarak yapılabilir olan ameliyat sayısı da artmıştır.

Omurga Vidalama Ameliyatı Tanısı Nasıl Konulur?

Ameliyat öncesinde iyi bir hazırlık için ayrıntılı tahliller yapılmalıdır. Bilgisayarlı tomografi (BT) görünmeyen kırıkları ortaya çıkarabilir. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), omuriliğin ve yumuşak dokuların değerlendirilmesinde en iyi yöntemdir. Bu yumuşak doku yaralanmalarının MRI ile ortaya konması, tedavi şeklinin belirlenmesinde çok büyük önem taşır.

Omurga Vidalama Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Omurgaya vida konulması gereken yer, anatomik kısma göre değişmekle birlikte 1-2 mm hassasiyet ile tespit edilir. Son zamanlarda, otomobillerde kullanılan navigasyon sistemleri gibi bütün hedefleri ileri derecede hassasiyet ile gösterebilen sistemler vardır. Bununla birlikte ameliyat sırasında steril şartlarda tomografi çekme imkânı sağlar. Bu sistemler senkronize biçimde çalışmaktadır. Ameliyat sırasında 1-2 mm'lik hassasiyet gerektiren vidaların %100'e varan oranda güvenlikte konulması sağlanmalıdır. Halk arasında "platin konulması" olarak da bilinen ameliyatlarda, titanyum alaşımlı çok katı vidalar kullanılır. Şu anki cerrahi yöntemlerde güvenlik oranı 5 yıl öncesine göre dahi artmıştır.

Son yıllarda vidalama hangi hastaya ne zaman ve ne kadar yapılmalıdır sorusu önem taşır. Bunun için ameliyattan önce iyi bir değerlendirme yapılmalıdır. Normal omurgada dahi hassasiyet gerektiren vidalama yöntemi, doğal anatomik yapı özelliğini yitirmemiş hastalarda zorluk derecesi çok daha fazladır. Genellikle skolyoz ve olgun tip dejeneratif lomber omurga hastası olan kişilerde yapılması gereken işlem daha karmaşık hesaplamalar ve planlamalar gerektirmektedir. Ancak son yıllarda gelişen omurga stabilizasyon uygulamaları ile daha güvenilir ameliyatlar yapmak mümkündür.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Efe

12 Temmuz 2024 Cuma

Ameliyat öncesi yapılan tahliller ve MRI gibi görüntüleme yöntemleriyle ilgili olarak, bu işlemler gerçekten ne kadar sürüyor ve hastalar için ne kadar zorlu oluyor? Ameliyat sonrası iyileşme süreci hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz? Özellikle titanyum alaşımlı vidalar kullanıldığından bahsedilmiş, bu vidaların uzun vadeli etkileri ve yan etkileri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Efe, ameliyat öncesi yapılan tahliller ve MRI gibi görüntüleme yöntemleri genellikle hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, genelde bu işlemler birkaç saat ile bir gün arasında sürebilir. Tahliller kan alımı ve laboratuvar testlerini içerdiğinden, genellikle hızlı sonuçlanır. MRI gibi görüntüleme yöntemleri ise bazen biraz daha uzun sürebilir, özellikle de detaylı inceleme gerekiyorsa.

Bu işlemler hastalar için genellikle çok zorlayıcı değildir, ancak bazen MRI sırasında hareketsiz kalmak zor olabilir ve bu da bazı hastalar için rahatsızlık yaratabilir. Ancak, genelde bu süreçler oldukça rutin ve güvenlidir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Titanyum alaşımlı vidalar kullanıldığında, bunlar genellikle vücut tarafından iyi tolere edilir. Titanyum, biyouyumlu bir malzeme olduğu için genellikle uzun vadeli sorunlara yol açmaz. Ancak, her cerrahi işlemde olduğu gibi, burada da enfeksiyon riski veya vidaların yerinden oynaması gibi komplikasyonlar olabilir. Bu nedenle, doktorunuzun tavsiyelerine uymak ve düzenli kontrolleri aksatmamak önemlidir.

Uzun vadeli etkiler açısından, titanyum vidalar genellikle güvenlidir. Ancak, nadir de olsa bazı hastalarda metal alerjisi veya reaksiyonu gelişebilir. Bu tür durumlarda doktorunuz alternatif tedavi yöntemleri önerebilir. Genel olarak, titanyum vidaların kullanımı yaygın ve güvenilir bir uygulamadır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Omurganın Görevleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omurga Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

lordoz ameliyatı

lordoz ameliyatı

Omurga Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Eklemleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Omurga Eklemleri Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Omurga Yamukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Yamukluğu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omurga Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Disk Kayması Belirtileri ve Tedavisi

Spondiloz Belirtileri ve Tedavisi

Spondiloz Belirtileri ve Tedavisi

Omurga Görevi Nedir?

Omurga Görevi Nedir?

Omurga Kaç Kemikten Oluşur?

Omurga Kaç Kemikten Oluşur?